Tuesday, December 29, 2009

Apa itu ImPlanon??


Waah..tajuk...cam serius je...HeP!! Serius!serius!

Wokey..arini aku free sket..xde pnjat gunung...so,aku nk citer sket pasal IMPLANON.bukan Dek Non ke atau Pak Non ke ye tuan2 dan puan2.Entry ni utk memberku Encik JOE dan sesiapa saja yg nk tau pengalaman aku pakai implanon ni.Implanon ni adalah jenis kaedah merancang keluarga yg the latest la..Aku malas nk skema rama kt sini mengenai fact2 sbb korang boley google sndiri.Cuma aku nk story pasal pengalaman aku memakai implan ni,sbb maybe korang akan dpt something dari cerita pengalaman aku ni kan.Perbezaannya sama lah mcm baca buku teks Sejarah dengan baca Hikayat Malim Demang...lain2 la sensasinya kan....

okey,utk pengetahuan korang, ada pelbagai kaedah merancang keluarga.Tp bagi aku Implan lah yg terbaik.Kt bawah ni aku list kan kaedah2 merancang keluarga yg lain dan kenapa aku kata implan yg terbaik.

1.Kaedah semulajadi

xxKaedah masa subur
xx Suhu badan asas
xx Kaedah cairan dan lendiran faraj
xx Kaedah gabungan
xx Kaedah tanpa haid tempoh penyusuan

++++ yg ni mmg aku xreti dan xpaham pun.lgpun % keberkesanannya rendah,so, NOPE!

2.Kaedah halangan

xx Kondom
xx Topi servik
xx Diafram

++++yg kondom aje aku tau..yg lain2 entah,xprnah jumpe pon kt Guardian.Kondom pun..selalunya xsempat der.. :P. So, NOPE!

3. Alat dalam rahim
+++ Oh,tidak! yg ni mmg aku tolak awal2..Ngeri seyh! NOPE!

4. Kaedah kekal

xx Ikatan tiub fallopio/peranakan
xx Pembedahan mengikat saluran air mani lelaki

+++Yg ni...tak la kan..aku muda lagi..anak baru sorang...so,NOPE!

5. Kaedah hormon

xx Pil
+++ leceh weh..berbeban2 pil ke hulu ke hilir..buat terlupa mkn pil tu,dah eksiden...lagi pulak,kos pil ni dlm xsedar jadi mahal balik.so,NOPE!

xx Suntikan
+++aku xsure cucuk kt mana..perut agaknye..NOPE!


dipetik dari : http://www.myhealth.gov.my/

So,yg tinggal dalam perancang kaedah hormon adalah IMPLANON!!

Okey..aku start pakai Implan selepas 2 bulan Honeybee lahir.
Aku pilih implan ni dari lain2 kaedah merancang keluarga adalah sebab implan ni xleceh dan kurang 'mengerikan'.heheh.Cara pemasangannya, ialah rod implan tu akan dicucuk ke dalam lengan korang menerusi 1 alat.Tp korang xyah la susah2 blaja cara nk pasang tu sbb doktor yg akan pasangkan kt korang. Aku suggest, korang pegi ke LPPKN instead klinik2 swasta yg lain sebab harganya lebih rendah,dan doktor kt LPPKN pun dah mmg arif bab2 implan ni.Di LPPKN bayaran dikenakan..RM35o xsilap aku...aku pun da lupa..kalo silap sila betulkan yeah?


cara implanon di pasang...

Lepas pakai implan ni..xpayah pikir apa2 lagi dah untuk jangka masa 3 tahun..Korang akan dpt kad yg cantik dan ade tulis kt situ tarikh korang patut remove implan tu.Lgpun rod tu berada di bawah lengan...ape nk risau..xde sapa nk kacau bahagian lengan tu.


implanon yg berada di bwh lengan...gambo hiasan..bapak besar ni bukan lengan aku...


inilah rupa rod implanon...mcm btg mancis je.

Side effects?? Mm..setiap kaedah perancang keluarga ade lah side effectnya..bergantunglah pada individu tu sndirikan.Pd aku,implan ni xbyk beri kesan sgt.Maybe berat badan ajelah yg naik skit.(mungkin aku sedang cuba menyalahkan implan diatas kehadiran lemak2 yg sedang berlipat ganda ini..hehe!)

REMOVING IMPLANON

Utk buang implanon aku xde gambar..pakcik google pon xde dan aku malas nk cari...Mulanya aku nk ambik gambo time implan aku dibuang..tp Speckybee tgh sibuk jaga Honeybee kt luar..Nk suruh nurse ambilkan gambo,aku seganlah dituduh poyo pulak...hehe..so,xdelah gambo ye...Implanon ni sgt simple...korang nk baby..korang boleh buang aje lah..tp bukan senang2 gitu je nk buang..kenalah pegi LPPKN tu balik.Charge utk buang implanon ni adalah RM 100.Mula2 aku ingat nk buang tu,pakai alat yg sama mcm nk pasang tu.Rupanya tidak..okey aku cerita..

Masa aku nk buang tu..aku jadi bahan la kt dlm bilik tu...Semua budak2 practical suma kena tgk.Sebab aku je patient yg steady xpengsan2.huekeke! mula2 doktor akan cucuk lebih kurang 5 penjuru kt kawasan implanon tu tertanam.Aku berani cerita sebab aku tgk sendiri ape doktor tu buat kt aku.Tp kalo korang rasa2 mcm lemah semangat,janganlah tengok.Sebab ade sorang sebelum aku,pengsan 2 kali dlm bilik tu..padahal dia baru nk pakai je..bukan nk remove pon..

okey..sambung balik...suntikan yg diberikan tadi biasalakan..bius...so,lepas tu korang dah xrasa apa2.Doktor start ambil pisau bedah.(Pisau bedah tu aku da biasa sgt tgk,mak aku selalu bwk balik utk ktorg asah pensel ktorg adik beradik ms kecik2 dulu...)so,aku xrasa ngeri pon sgt.

Then,dia akan toreh lengan korang....Kuarlah darah memancut2!! Tak..aku tipu...! skit je...then slow2 doc akan tolak slow2 implan tu kuar...Time tu cam ngeri skit..tp aku tgk gak...oleh kerana implan tu dh lama kt lengan aku tu..so dia mcm melekat skit pada isi...Doc tarik pakai penyepit...bukan penyepit baju...penyepit utk pembedahan larr kan..

Okey...siap!then,dr tampal lah kapas kt luka tu....Tu aje lah..simple kan?Now,you are ready to be fertilized..and welcome to Mak Buyung Club!



18 comments:

ainiayu said...

amboiii...pjgnyer cite...pengalaman sendiri la katakan....hehehe...akk senang..tak yah guna @ mkn apa2 bhn kimia ni..akk wat yg natural je...lgpn akk menyusukan ank akk sampai umoq 5 tahun(ank ke2)..2 thn tk de piyod...ank sulung menyusu dkt 2 thn gak....sekarang ni pn akk tk pakai mana2 kaedah perancang kuarge...yg penting sendiri mau ingat la...hehehe....

anyway...selamat berusaha....usaha tangga kejayaan....heheheh....

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~hehee..akak xpe..dah terel dah..ktorg ni..kanak2 ribena lagi..takut eksiden je..ekeke!

dude said...

nanti ah tunggu kawen baru study.haha

ainiayu said...

klu anis kanak2 ribena...uyin tu nk panggil per?....mana de terrer...tp nasib la tk penah eksiden...kikiki....kdg2 tu belasah je ...heheheh

Yati said...

Berani Anis ni.
Bagi Kak Yati pulak, pakai kondom je. Disiplin kena tinggi. Hehhe.

aNiS tHe BumbleBee said...

dude~ keke!ko kene letak dlm list stadi ko.mana tau kawen2 besok xsmpat stadi..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~ keh keh keh! uyin bayi milo...takut gak kak..kalo eksiden..sensorang je anis ni kt sini nk menjaga anak ramai2..hehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~ nk buat camno kak..itu je yg berani..tu lah kak..anis ni xdisiplin..padanla ckgu disiplin slalu marah kt anis ni..hehe

yaniebest said...

ee..mcm ngeri ja baca along cita psal implanon tu..time nak masuk ok lagi, time nak kluarkan tu yg ngeri..sy mmg serender la..dulu masa skolah pon paling takut bila misi mai nak cucuk..hehe tp skrg sy pakai IUD, mula2 nk pakai mcm takut gak, tp ok jer xrasa papa pon & xdak darah2 kuaq pon..hehe tggu next year ingat nak buang dah la..tp mcm takut lak..maklum la dah dekat setaun dok kat dalam ni takut kena cari plak tang mana dia duduk nak tarik bawak kuaq kan..huhu

aNiS tHe BumbleBee said...

yanie~wah,beraninya yanie pakai IUD.along yg tu lar paling takut.ngerila org godek2 brg kita..alah,implan tu skit ja..lgpun kt lengan.wah..nk buang dah ke?dlm rancangan nk besarkan family yea?

yaniebest said...

hehe..tu la, mmg takut gak mula2 tu..tp tgk sepupu & makcik2 pakai ok ja..try jugak la..pakai ni mmg dijamin xeksiden..dulu, konon xmau amik pil2 atau inject2 hormon tu sbb takut gemuk tp xamik hormon pon dok gemuk jugak ni..hehe tgh plan tp xcnfrm lg klu xjd buang g tggu taun depan lg skali..hehhe

NURUL IZZA said...

sini mcm2 birth plan.hahhaha yela matsaleh lakatakan..hr tu nurse yg selalu dtg umah bw satu kit besaou..sini lgla..ada yg span, ada yg tepek je kt lengan then 3 bulan kena tukarla..tp sume tu ganggu hormon which i'm not satisfy. bukan apa ganggu hormon nnt susu kurang.skg iza full bf so smpi skg period xdtg lg.alhamdulillah..

aNiS tHe BumbleBee said...

izza~ aa..kalo full bf,better xyah pakai pape lah izza..kalo betul perlu je guna.akak sbb kt sini cam susah je kalo bab2 medical ni..so buat siap2 kt malaysia.tihihi!

Anonymous said...

syukurla pada korang yang senang dapat anak.. macam saya ni lgsg takder pada hal tak rancang apa pun apalagi nak wat langkah pencegahan

Shahkasahias said...

Salam tuan tanah.. sedari anis... masa buang implan tu pastu ganti yang baru balik ker cemana... buang terus ganti implanon yg baru atau kena tunggu jangkamasa tertentu.. thanks for sharing..

Shahkasahias said...
This comment has been removed by the author.
aNiS tHe BumbleBee said...

Shahkasahias~boleh je lepas 3tahun tu,buang,then pakai yg baru terus.
tp oleh kerana sy mmg rancang nk baby lagi,so sy buang je terus. :D

Anonymous said...

klu pegi LPPKN tu kna amek appointment dlu x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...