Wednesday, April 13, 2016

Jenis- jenis baju kurung

Ok...harini nk tulis tajuk berilmiah sket. Pasal jenis baju kurung. Bukan takat manusia, binatang, makanan, baju bajan pun nak gak berjenis2.

Aku tak tahu pasal apa namanya baju kurung.Maybe badan kita terkurung, tertutup elok dalam tu, so nama dia baju kurung lah kot. Yg aku tau, baju kurung ni, baju selamat laa..Nk pegi kenduri ke, pegi dinner ke, majlis apa2 ke, even nk soping pun, kalau pakai baju kurung boleh dikira sesuai.

So sini aku nk cerita keturunan2 baju kurung ni. Ada byk jenis.

nombor 1:
Baju Kurung Pesak

Ok, ni baju kurung basic la...ada pesak, ada kekek apa smua.Aku pernah la jaitkan baju kurung pesak budak2 ni. Tang kekek tu mmg hazab, aku xreti nk buat, pestu sambung pesak, sebelah tinggi, sebelah rendah. Naik menyebai aku pon.Hahahahahha!

Nombor 2:
Baju Kurung Pahang

Ni mungkin asal dr negeri pahang lah kot..Pasal nama dia pun baju kurung pahang. Rupa lebih kurang mcm baju kurung pesak, tapi dia kembang skit kt bawah. Habuan senang skit angin nak masuk kekdahnya. Tp aku suka baju ni, sbb kalo time preggy, cover elok je perut kalau pakai.

Nombor 3:
Baju Kurung Kedah



Walopon aku dh berpuluh tahun dduk kt negeri kedah, dh ngaku pun org kedah, tapi aku xleh brain baju ni. Aku penah ada baju kurung kedah masa darjah 4 dulu.Menangis2 aku xsuka, pasal aku rasa mcm pelik. Tp bila dh besar, eh lawa la pulak aku tgk. Maybe baju aku dulu sbb dia singkat camtu, pestu bentuk badan petak je, dgn tgn senteng, baju senteng. Aku xtau lah asal smua senteng, maybe sbb kedah negeri jelapang padi, dulu2 org kedah byk buat padi, so senang, senteng2 nk buat keja.Ngeee..aku agak je la...tetapi skrg dh dibawa arus teknologi, baju kurung kedah ni lawa...padankan dgn material, potongan yg suit, mmg smart woh.

Nombor 4:
Baju Kurung Moden


Baju kurung jenis ni kalo badan ko langsing, mmg lawa siot kalau pakai. Pasal dia fit ikut bentuk badan. Kalau aku yg pakai....errr...err...lupakan lahhhhhh.....

Nombor lima:
Baju Kurung Peplum

Actually design ni bukannya benda baru... Dari zaman saloma p ramlee lagi dh ada pun...cuma skrg dia buat lengan kecik mcm kurung moden, then sambungkan potongan half circle kt pinggang untuk jadi peplum. Lawa...nak2 kalo yg berpinggang kerengga. Yg berpinggang tapir macam aku pun boleh gak nak pakai, apa masalah pun. Pedulik apa kan.Kakakakaa!

So itula serba sedikit pasal jenis2 baju kurung. Sekarang dh boleh make up your mind dh, raya ni ko nak pakai pesen mcmana. Aku? Tak tawu lah lagi. Biasa aku mlm raya baru pegi beli baju raya.Pasal masa tu org lelong.Keh! Keh!



4 comments:

Nafira usof said...

Zura pilih design paling selamat. hahaha
baju kurung tradisional. tahun nih nekad buat baju sendirik. gigih beli mesin jahit tepi. harus lah gigih jugak jahit baju raya sendirik kan~

baju peplum tu kenan jugak sebenarnye. tapi bila pikir badan dah mcm ape.. trus x jadik. kah kah kah kah

aNiS tHe BumbleBee said...

waaa...besttt jait sndiri.Anis mesin byk jd tukun dari jd mesin.kakaka!

mmg banyak baju yg berkenan2 kan, tapiiiii....perkara lps usah dikenang laaa..kehkehkeh!

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

selalu jadi pilihan baju kurung pesak dan baju kurung pahang ...tapi tahun ni raya macam berangan nak pakai baju kebaya labuh tradisional tu? hahahah gigih kan tak padan dengan badan ..pfffttt :P :P:P

aNiS tHe BumbleBee said...

@mawar berduri~ kehkeh...eh xpaaa...bukan salah pun...kebaya labuh lawa tuuu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...