Thursday, April 19, 2012

Kadang2 aku nak switch identity, buat apa yang aku nak, tapi aku sedar, aku ni bukan penghidap Schizophrenia.

DEM!

Sebab apa, bila ada org buat aku jadi marah gila2, lepas tu aku jadi cool, lepas tu hati aku jadi lembut mcm agar2, lepas tu aku yang say sorry sebab aku tak boleh berhenti fikir yg aku bergaduh dgn org, dan sangat risau bila fikir kt akhirat nanti aku kena soal.

Hum, yes.Mungkin word akhirat yg buat aku mcm tu. Kalau aku tak fikirkan hari pembalasan, mungkin aku jadi keras hati, bakar org, cincang orang atau seksa pelan2 sampai mati org yg aku marah tu mcm dalam cerita Long Khong.

Semalam perempuan itu meroyan dan sms maki hamun aku.Bukan sebab dia baca entry kt blog aku, (dia tak dpt online) tapi sbb lain. Maki hamun yg aku maksudkan, adalah perkataan2 yang org2 low class dan dekat lorong2 saja yg pakai. Dont expect org mcm ni nk guna pendekatan sarcasm, melapik dan berfikir 3-4 kali sblm send out. Kdg2 dia pun tak tau apa yg dia tulis seperti kesurupan.

Bila aku baca, dem, aku rasa kesian. Aku tak sangka dia mengalami brain damage yg begitu teruk. Aku cuma ingat dia jenis perempuan wild, dgn background hidup yg tak begitu baik. Sebab dia ada anak. Anak dara sunti. Tiba2 bulu roma aku meremang bila fikir pasal anak dia.

Terus terang aku bgtau, aku mmg sangat, sangat, sangat marah. Bukan sebab pinjam duit tak nak bayar. Itu the other story. Yg aku paling paling marah, sebab dia MENIPU. Aku xtau lah org lain, tapi aku mmg paling pantang penipu. Kau nk kawan dgn aku, sesapa pun aku terima. Aku ada kawan mcm2 profession, dan aku tak kisah langsung kalau keje ko sebagai penjalang sekalipun. Aku boleh kawan dgn semua org. Tapi, lepas kes ni, hikmah paling besar aku dpt; aku dh boleh faham sedalam-dalamnya hadis yang menyebut pasal bersahabat dgn tukang besi dan penjual minyak wangi. Sekarang aku tengah rasa sakit  terkena percikan api yang dia buat.

Aku fikir, tak ada guna aku nak bergaduh dgn kau sebab sangat tak berbaloi. Jadi aku nak minta maaf dekat kau sebab aku tak nak dipersoalkan lagi di akhirat nanti. Kau nak maafkan aku atau tak, terpulanglah. Kalau mengikut lumrah dunia, sepatutnya kau yg rasa malu, minta maaf dan bayar balik hutang kau. Tp aku dah tak sanggup rendahkan mertabat diri aku nak bergaduh dgn kau. Mungkin kau rasa, bila aku minta maaf, ko menang dan aku salah. Ya, aku tak kisah. Asalkan aku 0-0 dgn ko di akhirat besok. Sebab aku tahu,( kalau aku nak) aku boleh sebut saja nama kau pada budak2 syed burn, cikgu2 dan org2 sekitar pekan baling, jawapannya akan berbunyi; "ohhhhhh...dia tuuu..." dan bla bla bla benda yang kurang enak pasal kau akan keluar.

Pasal duit tu, terpulanglah pada kau nak bayar atau tak. Kalau kau tak nak bayar pun, anggaplah aku sedekahkan pada anak kau buat beli buku2 sekolah. Pesanan aku, kau tengoklah mata anak kau. Insyallah hati kau akan lembut. Antara sebab yg melembutkan hati aku adalah mata anak-anak aku. Aku tak sanggup menjatuhkan maruah aku merempan dgn kau sebab aku ada anak-anak dan mereka ada harga diri yang sangat suci. 

Till then, aku berharap sangat tidak jumpa kau di mana-mana sebab aku dalam proses nk delete segala information pasal kau dlm otak aku. Aku bukan nak putuskan silaturahim, tapi aku nak pujuk dan yakinkan diri aku bahawa aku tak pernah kenal kau. That's it.

Now, aku rasa lega.

7 comments:

Lady RaRa said...

like. wise.

Sidratul Muntaha said...

baguslah gitu anis..
jgn dok layan sgt..
karang kiat sama2 jdi bimbo.
duit tu halalkan jerlah..
apepun niat dan tindakan dia guna tuk duit tu..
hanya Allah yg thu.

Lina Rahim said...

bagus Anis..rasa hidup ni lebih banyak yang best dari yang tak best especially mengenangkan orang yang buat tak baik kat kita..mula2 rasa payah nak lupa, tapi bila kita ada benda lain as distraction (in ur case, anak2 kau la) InsyaAllah lama2 boleh lupa.

NenetPenne (NP) said...

i'm speechless
kadang2 kita memahami tapi sayang ada orang yang tak memahami...
eh tadi kata speechless tapi boleh pulak i berkata2...
speechless sebab u baik hati...

Sidratul Muntaha said...

On the authority of Abu Musa al-Ash'ari, the Prophet saw said:
A good friend and a bad friend are like a perfume-seller and a blacksmith: The perfume-seller might give you some perfume as a gift, or you might buy some from him, or at least you might smell its fragrance. As for the blacksmith, he might singe your clothes, and at the very least you will breathe in the fumes of the furnace. [sahih al-Bukhari, vol 3, #314 and Muslim]

aku terbaca hadis ni dlm blog co worker,terua sku tingat ko.
salam jumaat anis.
semoga jumaat arini membawa keberkatan dlm hidup kita sehari - hari..

miss said...

sapo la gamaknyaaa....ish...aku pon pantang klu org ske menipuuu.....

cik_ah82 said...

meh peluk ngan aku meh..*usap2 belakang*..hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...