Saturday, April 3, 2010

AdaB MenZiaRaHi RuMah OraNg

Sajee...off topic sket...asik tergedik2 cerita nk balik malaysia aje...Muak org..hahaa!

Untuk entry kali ini, aku nk sound cerita skit adab2 nk melawat/menziarah sedara mara dan sahabat handai...

1. Bagitahu tuan rumah
First sekali, aku rasa kita patut bgtau tuan rumah yg kita nk datang..Jangan main terjah jeee...Ko Nas Ahmad keee?? aku pernah laa jumpa spesis yg mcm ni..suke2 pegi rumah org tu tanpa bagitahu awal2. bila aku tanya, asal tak call tuan rumah dulu, jawabnye, "eh, taknak lah susah2 kan tuan rumah..nanti kang die susah masak itu ini.." Oii...bodonyeee jawapan kau tu. Kalo ko xbagitahu, laaaagi laaa menyusahkan tuan rumah tu.Entah2 dia ada program lain ke, tengah layan tetamu lain ke, tengah tak ready nak terima tetamu ke..

Bila dah sampai ke rumah orang tu, lorrr...xde rumah pulak..Hah! Padan muke ko! Padan muka aku jugak sebab buat abis minyak keta aku ajee...hisssh!

2. Buat macam rumah orang lain, jangan buat macam rumah kau sendiri
Ko tolong laaaa buat malu2 sikit, walaupun kau tu memang muka tak malu.Ada ke datang rumah orang, siap bagitau lapar laaa..ko masak ape arini? Dah tu, kalau dah org tu pegi masakkan kt kau, kau tak reti2 nk tolong ke??? Kau boleh pulak tido terlentang macam dugong mampus kt ruang tamu..Jangan terkejut aku pernah jumpa org cenggini...pompuan pulak tu...busuk betul!!

3. Bawa buah tangan
Kalau dah datang rumah orang, macam aku orang kampung ni, memanglah dah dididik bawak buah tangan ke rumah tuan rumah tu..Jangan kau usung buah d*d* kau tu aje...Kalau gamak tak sempat nk beli pun, hulurlah seringit dua kt tuan rumah tu, xpun kalo dia ade anak kecik,selit kt poket anak dia. Kalau gamak kau xde RM sangat pun, kau ringan2kan la tulang kau tolong apa yang patut.Orang berbudi, kita berbahasa beb!

4. Jangan buat macam restoren
Kau bila dah pegi rumah orang,xpayah la kau mengada2 nak order itu ini...Bersyukur dengan apa yg tuan rumah jamu...Ni tak, dah org panggil makan nasik lemak, ko terjerit2 suruh orang tu goreng telur tambah kt kau laa, komplen sambal tak pedas laa....Cantik muka kau???Kalau takat bawak 'telur' ko sendiri, nk buat apa?? Ko pegi goreng sendiri laaar telur kau tu!

5.Beramah tamah
Kau kena la tunjukkan sifat mesra alam kau...kalau tuan rumah tu buat function,ada lain2 tetamu lagi, kau tegur2 la jugak tetamu lain tu..Jangan buat puak sendiri ajeee...kau geng kaya, lepak dgn geng kaya, kau geng town, xnak kawan dgn org kampung...Kau bajet town sgt kee?? Aku sebagai org kampung pun tak kebulur laarr nk kawan dgn org perasan town tapi otak ulu!

Dah kalau kau ramah sgt,ko jangan pulak terlebih2 sampai tuan umah pun xboleh nk tido asik dengar ko cerita ajeee..kalau cerita best xpe jugak, ni cerita dok bangga2 diri kau aje..oi,please laaa...muntah org oii..!

aku rasa cukup lah 5 perkara ni..karang darah tinggi pulak aku...dah le nk balik msia ni..kene jaga kesihatan betul2 supaya memberi tenaga utk aku belasah makanan malaysia secukupnya..huakakaa!

notabulukaki~ aku pening kepala stadi utk exam SPA ni.Sampaikan Onn Jaafar pun dah tertukar2 jadik Jaafar Onn...hadoyyyy!

8 comments:

ainiayu said...

haaa....tau tk pe...akk paling nyampah org yg nk dtg umah tk inform awal2...main terjah je...padan muke dia sbb akk tkde kt umah...hahaha...

leh kata sume list tu mmg penah jd kt akk...sabo je la....lg satu bengang bila dtg umah org suka melawat segenap penjuru umah kita...hangin akk tau...dh nama pn tetamu...duk ruang tamu dh la...klu nk g tandas ke,nk tumpang bilik ke mintak izin la dulu...sbb bukan sume bhgian dlm umah kita nk tunjuk kt org...dh tu mulut tatau nk jg..pandai2 lak komplen itu ini...lantak la kan umah aku...bukan umah dia.....hahhaaha...

akk komen ni cam bengang ngan somebody je kan?...kekekeke....mmg ada la beberapa org yg akk kenal perangai cam ni....lantak la...derang tk baca blog....hahahah

|| NaFiRaa || said...

eeeee... mmg hangin kan!! agak2 ler.. nama pon tetamu!! bukan tuan rumah!! haih!!

vogue said...

wahhhhh....gigihnya stadi.....gudluck deknon!

eh, tapi...tapiiii...mmg ada plan nak keje ke? kalu anis keje kat msia, fuaad tinggal sorang ke kat sinun?

:: butterfly :: said...

betol betol betol !!!
dtg bgtau la kan... umh dah mcm tongkang pecah.. toilet dah belumut.. stok makanan dah xde.. kang bg air masak je balik ngumpat lak. hal ni kene bawak ke parlimen ni!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~ ekekek...tu laa..nk terjadi kt diri sndiri kan...tu entry emo gak ler tu..muehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ tau xpe kan...buat cara2 tetamu lar kan...

aNiS tHe BumbleBee said...

ksk yani~ hehehe...xdelah kak yani..ramai lg yg terel2 da boom..saja je pegi semakkan majlis..kih kih kih..

aNiS tHe BumbleBee said...

butterfly~kekekeeke! tu larr...xsempat nk ready2..kalo balik tu xmengumpat xpe..kih kih kih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...