Thursday, August 2, 2012

Orang kita...masyarakat kita..

Bulan2 puasa ni, aku jarang2 skit nak online. Aku sedar diri. Aku pencarut tegar. Sebab tulah aku malas nk online sebab aku tengah cuba mengawal diri dari mencarut. Sia-sia saja kang puasa aku.

First of all,aku nk ucap tahniah kt Dr.Halina yg dah preggy anak kedua. Dia samalah mcm aku. Aku bersalin bam2, dia bersalin Bella. Aku preggy yg baru ni, dia pun sama.Tempoh pun sama.Sebenarnya aku dah agak dah dia ada the second masa entry dia tgh cari FM dan berniat untuk wean off Bella.

Masa aku mula2 preggy yg third ni, punya laa ramai pengomen2 tak berilmiah pasal pregnancy aku kali ni.
"Ehhh...eksiden ke?" "Eh...boleh ke breasfeeding baby sambil preggy?" "Apa laa..itu pun tak reti control. Lain kali pakai la perancang." 

Tu antara2 penyebok yang ilmu cetek tapi sebok nk up diri sendiri pandai. Itu tak kira lagi dengan muka berkerut2 macamkan aku ni mengandung anak xde bapak. Apa masalah masyarakat kita ni pun xtau lah. Kalau org xde anak, ko sebok tanya bila dia nak beranak. Masa uyin umo 3-4tahun dulu, bukan sikit2 yang tanya bila Uyin nk dapat adik. Ni aku preggy yg ni, sebok pulak susah hati. Asal tak pegi sound Dr.Halina pulak?


Aku dgn Speckybee mmg dah plan baik2 untuk pregnancy kali ni. Kejadahan apa pulak yg eksidennya. Kalau eksiden, masa bam2 umo 2-3bulan lagi aku dah ada isi balik. Actually aku try to conceive start dari umo bam2 6bulan lagi. Tapi inilah baru ada rezeki. Speckybee mmg nak baby lagi since umo ktorg pun dah 30 dah. Kalau boleh, aku nk stop awal lah. Nak tumpu pada anak2 yang ada. Bukan senang nak didik anak jadi org. Nak bela anak senang lah. Bagi makan, tido,makan tido, besar lah dia.

Aku dgn speckybee pun macam mak bapak yang lain jugak. Ada future planning untuk anak2 ni. Pasal aku memang pegang, emak bapak yang corakkan anak2. Aku sendiri, berusaha keras untuk jadi sebaik mungkin kalau tak depan orang lain pun, depan anak2 sebab aku tak nak anak2 aku jadi sengal macam aku. Aku berusaha, at least. The result aku serah sajalah.

Berbalik kepada those yang so called super-caring (baca: busybody), kau orang xde benda yang berfaedah lagi kah nak buat? Boleh tak, kalau tak ikhlas pun, bila tau perkara2 mcm ni, just say congrats ke, ataupun kalau hati kau meronta2 menyampah sangat, diam dan blah.

Oh,by the way, satu je soklan aku nak tanya;



Aku pinjam cipap kaukah nak beranak besok??


p/s: eh,bila pulak aku mencarut? Itukan part of organ manusia.till then, selamat berposa.

15 comments:

echa aka mummy arissa said...

hahahha..lawok gilos dok mencarut plak bulan2 posa nie...depa tu semua dengki dgn hang..mcm aku la,,dengki yg amat bila tau hang preg..aku dengki sgt sbb hang dapat branak dan jg anak sndiri..aku dengki sgt sbb hang belh branak at anytime hang suka..uwaaaa..aku ni nak branak mcm hang,,tp pkior mcm2 hal..nnti branak anak sapa nak jg lg,,kos nak jg dua org anak,,,susu lg..nnti kalo ako preg dok mabuk2 asik mc x mai keja camna...arggghh..smua tu buat aku dengki kat hang..ngeh2..pedulikan saja mnusia2 diluar sana...tahniah beb...

Chik Att said...

hahahaha .....

Betul CA setuju. Pregnant .. buat anak muda2... 30 tu muda lagi .. Dekat2 pun tak pa. Alaaa rezeki. Yang depa dok gheyuh tu pasai pa. Bukan depa yang pregnant .
Buat anak2 muda2 .. ghamai2. Bila umuq 40 dah relax. Tengok anak membesar ja. Tumpukan untuk perkembangan dan education depa.
Kan kan kan ....

Cnidaria said...

hahaha..anis..anis..

aNiS tHe BumbleBee said...

esah~alah,lex la chah.aku masa uyin dlu pun stop lama gak sbb nk bg stabil dulu.aku menyampah dgn org yg buat muka mcm aku ni buat dosa besaq plak preggy kali ni.panggg sedas baru dia tau.

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~tu la..masing2 ada perancangan sendiri la kan..doa yg elok2 xboleh ke tah.ada jaa benda yg xpuas ati kt org.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak muni~kuikui!

saza said...

wakaka woitt nak jugak tu mencarut...

p/s: aku pon nak baby lagi sebenanya, kalo bole lepas beranak terus nak pegnen balik, tapi takdok rezeki lagik..hehe..doakan la yerkk..amin..

|| NaFiRaa || said...

Muahahahahaha... * sambil menggelupor~

cuba ubah soklan last tu jadik sopan sikit..

Aku pinjam 'kemaluan' kaukah nak beranak besok??

X best kan nak baca! muahahahahaahha

selamat berpuasa jugak~

cik_ah82 said...

ok mek, balik nnti aku nk berusaha buat anak.sebab aku dh 30 tahun ni bulan 11 ok, ingat tu.hahahah..ingatkan hari tu menjadi la 'made in spain', tp xde rezeki plak.huhu..weh, pi buat solat sunat taubat carutan di bulan posa.hahahaha

NenetPenne (NP) said...

manusia mmg mcm tu
tak ada anak, tanya bila nak ada anak
bila ada nak, tanya tak nak tambah lagi ker?

yang mcm i ni ditanya, tak nak kahwin lagi ker? tak cari bf ker?

apa soalan tu?? nak je jawab, kahwin dgn laki kau boleh?
tak pun, dia ingat cari bf mcm cari baju kat katalog??

akai ada ka?

eh lupa nak cakap..congrats... :)

cc said...

hihihi..cippp. blushing aku baca :p

weh jgn kata anak #3, kalau bunting pelamin pun org mengata jugakkk. tatau la apa kena dgn mentaliti org kita ni -___-"

miss said...

anis..aku lg dengki kat hg...sebab aku pon nak preggy jugak...insyaALLAH aku tgh usaha nih....doakn utk aku sama k ;)

ignore je lah yg pendengki2 camtu...
hopefully bby boy plak kali ni kn ;)

Wanita Mutalib suka Share Instagram's Pictures said...

salam singgah :)

bold!!! :) tapi betul, dah kawin, sibuk tanya bila nak dapat anak. dah ada sorang, sibuk tanya bila nak dapat no.2.

sonok kot desak orang. eh. emo lebih. saya dah ada sorang, tapi takde rezeki lagi nak dapat kedua :( br pas gugur...

eh meluahkan perasaan pulewww.

Tihara said...

Alhamdulillah, rezki..akak seronok dengar berita org pegnant..walopon akak tk merasa lagi jadi ibu, tlg doakan yek..tp statement last tu..hahaha..nak tergelak besar ni...:D

Lina Rahim said...

apa nak buat, mentaliti orang melayu macam tu la..

Budak baru grad- sibuk tanya bila nak kerja.

Budak baru kerja - sibuk tanya gaji berapa & bila nak beli kereta

Orang baru kawin - sibuk tanya bila nak ada anak

Orang dah lama kawin belum ada anak - sibuk tanya merancang ke, nak enjoy ke, tak pergi cek doktor ke

orang dah anak 1 - sibuk tanya bila nak tambah

orang ada 2 orang anak perempuan - sibuk tanya bila nak buat anak lelaki pulak

orang ada 4 anak lelaki - sibuk tanya tak nak merasa ke anak perempuan boleh bagi pakai gaun cantik2..

wanita berstatus janda yang pakai mekap - sibuk tanya tak sunyi ke, tak nak merasa berdua ke

pendek kata, orang melayu ni penuh dengan assumption dan judgment kotor. apa nak buat, hadap aje la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...