Monday, May 31, 2010

Keputusan Peperiksaan Perkhidmatan Awam Gred 41 Sudah Keluar!!

Pagi tadi aku check,xde lagi...da lepas bedal nasik 2 pinggan tengahari tadi, aku check, yeeay! Dah ade!! Dup! Dap! Dup! Dap! (perut yg bunyi sebab tgh proses nasi 2 pinggan tadi,kakaka!) aku pun isi lah No. Kad Pengenalan......

Keputusannyaaaaaaaa...........................

AKU LULUSSSS!!!!


Alhamdulillah....
Aku terkejang sekejap.Tak sia2 aku blaja kt UiTM,cara2 stadi last minit utk final exam.Agaga!
Pewwwiiiitttt!!!! Ada can nk balik Malaysia lagiiii!!! Aku agak2..di saat ini Speckybee tgh pening kepala....sebab kene balik Malaysia lagi...kuang kuang kuang!

Aku cam konfius bila tgk result tu...Dia tulis LULUS je..xde pulak nk kena pegi PAC ke interview ke...ke result aku hanya lulus jee? Tak layak pegi PAC kebagai tu...?Sapa2 dapat bantu aku tak huraikan fenomena ni? Maklong laaa, aku xpernah lagi ambik peksa gomen ni..pes time ni..hutan dara lagi..wakakaka!

Ah,gasak laa.Yang penting,kalo dorang panggil pegi PAC, boley laa aku balik Malaysiaa!! Itu yg paling penting...oh yeah! oh yeah!

Notabulukaki:Nanti aku kasi tip camne nk lulus temuduga kerajaan bila last2 minit...kukikuki! Petang karang punya result plak..oh babyku...!

BereNanG2 Di TePiaN KoLaM..

Yuhuuuu! korang buat ape je ari minggu lepas??? aku buat aktiviti kekeluargaan je...3-3 org bangun pukul 10 pagi...ngeh! ngeh! Makan nasi goreng...pestu Speckybee ajak cuci karpet..sebab musim ujan dah tamat kt Sri Lanka ni....Yeyeyeye! So,kitorg buat depan umah ktorg tu mcm taman tema air laa...boley guling2 kt situ sambil main2 air...Weeeee!


Speckybee je yg cuci karpet..aku pandang aje...mueheheh!


Anak dara bermandi mandi manda bersuka ria...


Last2 sekali bapak dara skali yg berendam...huhuhu!


Mak dara? Mak dara dah jadi mak buyung,kalo masuk skali dlm kolam tu karang,abis sume air lam kolam tu...hhahahahaah!


Sampai biru2 tangan bibir sume..punyalah berendam.

Pestu agak malam skit dlm kol 7,ktorg kuar pegi supermarket..Beli brg2 makanan..


Ada penyokong bola sepak kedah sesat kt Sri Lanka..lalala!

Sejak 2-3 menjak ni,aku asik lapa je 24 jam.Jadi aku kena tukar pola pemakanan aku kepada yg lebih berkhasiat supaya tidak menyesal di kemudian hari..So,aku pilih utk makan byk sayur-sayuran..Makan salad taruk segala dressing ni best gak kadang2..kadang2 je larr...kalo hari2...pengsan aku..!


Taraaaa! Ni la salad aku..sedap woh! Ada campuran brokoli,lettuce, carrot,olive,pestu taruk dressing sket...Wallah!

notabulukaki~ harini aku tgh tunggu 2 keputusan...1 keputusan exam JPA yg smpai skang xkuar2 lagi pon... satu lagi petang karang,nk pegi jumpa doctor peiris utk check baby..harap2 dapatlah berita gembira..Doa doakan lah okey utk babyku itu..

Saturday, May 29, 2010

KuRaNG HaSaM!!!


pic credit to nuffnang

aku faham kalau korang tengah cuba taip keyword2 yg lucah dan tersampai kt blog aku walopon blog aku bukan spesis blog lucah...Tapi kalau dah smpai tahap cari nombor tipon awek gemok pon smpai kt blog aku, ini menyebabkan aku

MARAH!!!!!!! GRRRRRR!!!!

KURANG HASAM JAWA JERUK BUAH KEDONDONG BETOL LAAAAA!!!!!
Sensitip tawuuu????

Wednesday, May 26, 2010

ReVeNge iS SweeT!

Apa yg korang nk buat dengan barang yg ditinggalkan oleh exGf/exBF/exwife/exhusband?

Aku dulu,time skolah, zaman bertekak2 dengan Speckybee,pestu break off,byk gak idea yg aku buat dgn barang2 yg dia bagi.Contohnya, Specky pernah bagi sebiji batu yg dia ambik time mandi manda kt air terjun.Bila dah break off, aku guna batu tu buat gosok tumit aku..huhuhu! Tapi bile sambung balik, aku simpan la balik batu tu kt tempat perhiasan.kakakka!

Al kesah,mamat sorang ni, dia kena tinggal dgn bini dia...Bini dia cuma tinggalkan gown pengantin aje kt rumah dorang. Jadi sebagai menunjukkan kegeraman beliau kt ex-wife dia, dia dah pelbagaikan kegunaan gown tu. Contohnya sebagai penapis serbuk kopi,pelapik pokok krismas,dental floss, macam2 lagi lah.


Gaun pengantin sebagai penapis serbuk kopi...huhuhu!
Pic credit to: http://myexwifesweddingdress.com/

Kelaka gile! Kalo korang nk tengok apa lagi idea2 mamat salleh ni buat dgn gaun pengantin bekas bini dia, boley la pegi sini: http://myexwifesweddingdress.com/. Korang boley gak kasi idea2 yg menarik apa lagi nk buat dgn gaun pengantin bekas bini dia ni.dia nk kasi cukup 101 idea.hahhaa!


notabulukaki: Rasa2,kalo mcm negara kita yg jenis pakai baju pengantin bersongket2 tu, buat sarung kusyen pon lawa gak kan??Nilai estetika amat tinggi weh..kekekkee!

Tuesday, May 25, 2010

BeLaYar Lah LaRa...!

Harini aku tak masak..buat nasi goreng aje...Tak de mood..Speckybee balik, aku hidang nasi goreng aje utk lunch...

Speckybee: Hai! Nape monyok je nih?
aku: Entahlah...camne laa kalau baby ni dah xde ye...
Speckybee: Alahhhh...xpe....buat la baby balik..
aku: sigh (lepuk karang!)
Speckybee: Alaaa, rilex laaa...kalo U stress, nnti I stress, kalau I stress, camne nak hasilkan sperm yang baik dan berkualiti??

Okey, aku faham Speckybee cuba menenangkan aku dengan memberi kata2 semangat.Dan sebagai isteri solehah, aku cuba sedaya upaya utk tidak menghempuk pinggan nasi goreng itu kt dia..huekkeke!

Apa2 pun thanks pada yg memberi kata2 semangat.Aku dah okey..hihi...dont worry..Kalau tuhan kata bertiga lebih baik, maka bertiga sajalah kami...kalau berempat, berlima, berenam, bertujuh, bersepuluh ke lebih baik pun, aku tetap terima.

Tapi aku xde tanda2 keguguran pun..itu menguatkan keyakinan aku yg baby aku masih ada.Aku masih berdoa...

Belayarlah lara...pegi jauh2...aku tak nak menangis lagi!

No FeTus iN TheRe???


Where is my baby??

Semalam aku pegi buat pemeriksaan scan bagi memastikan pregnancy. Masa mengandungkan si Uyin dulu, segala ujian ultrasound yg pernah aku jalan hanya melalui atas abdomen saja. Tapi kali ini, adalah pertama kali aku melalui pemeriksaan ultrasound melalui faraj.Menurut kata doctor Gynaecology, Dr. Peiries, aku telah 6 minggu mengandung. Kiraan dibuat berdasarkan tarikh akhir period.Then, aku kena pegi buat ultrasound exam dengan Doctor Kolambage,pakar imej.

Bila Docktor Kolambage ckp there is no fetus in there, jantung aku berdegup kencang. Kuntuman senyum aku gugur satu per satu! Berbaur perasaan aku dan juga fikiran. Doktor menunjukkan imej yg telah diambil. Well, ada something like ketulan darah.Tp dia xdapat kesan heart beat baby.

Aku tenung balik hasil print out image,dan hati aku kuat mengatakan, that's my baby! Tapi mungkin terlalu awal dan fetus masih belum lagi terbentuk.Hati aku berdolak dalik.Aku masih kuat mengatakan kemungkinaan kiraan gynecologist tidak tepat, mungkin bukan 6 minggu, tetapi less than that. Aku lewat 15hari dari tarikh sepatutnya period, then hasil pregnancy test adalah positif.

Dalam keadaan tidak keruan, aku berjalan2 di sekitar alam maya ini mencari jawapan. Halaman yang aku tuju adalah Baiboo.com. Dan ini jawapan yg aku boleh kiaskan dengan kes yg aku alami:

Salam Dr. Shah Reza ,
Saya Linda dan saya mempunyai kemuskilan iaitu, pada 28/10/2009 saya jumpa dengan Doctor di Puchong Medical Centre untuk mengesahkan kehamilan saya..Doktor yang sepatutnya memeriksa saya tidak dapat hadir jadi saya diberi seorang doktor ganti yang agak muda awal 30an. Selepas pemerikssan ultrosound dibuat, doktor dapati kandungan saya berusia 5 minggu dan 6 hari. Tetapi hasil pemerisaan ultrosound tidak jelas kerana ukuran 5 minggu 6 hari ini diukur pada kantung saya.. tetapi saya dapat melihat doktor tersebut drag kan ukuran melebihi kantung saya atau dengan kata lain tidak betul-betul tepat pada ukuran kantung saya...saya sepatutnya membuat pemeriksaan lagi 2 minggu, oleh kerana susah hati kerana doktor yang memeriksa saya terlalu muda, jadi saya mengajak suami saya untuk memeriksa sekali lagi di KPJ Selangor Medical Centre pada 10/11/2009 dan doktor yang memeriksa saya agak berpengalaman dan melalui scan Doktor, melalui ukuran kantung 5 minggu 6 hari, tapi scan kali ini amat jelas...dan saya dapat tgk doktor drag ukuran kantung memang tepat... jadi, doktor nasihatkan saya agar datang lagi 2 minggu kerana doktor tersebut memberitahu saya tidak dapat di kesan heart bip baby dalam kantung saya dan pada masa ini kadungan saya sepatutnya berusia 8 minggu, dan sekiranya tiada apa-apa perkembangan, saya kena gugurkan kandungan ini...tapi saya redha, sebab saya tahu Allah nak berikan yang terbaik buat saya...
Di sini, saya ingin meminta nasihat Dr. Shah Reza atas masalah yang sedang saya hadapi...adakah kandungan saya bermasalah? atau mungkin juga kedudukan baby selalu berubah-ubah dan ini menyukarkan doktok untuk membuat pemeriksaan? kenapakah perkara ini berlaku pada diri saya.
Terima kasih Puan Linda.
Untuk pengetahuan, pemeriksaan ultrasound biasa melalui atas(di abdomen), janin lazimnya kelihatan hanya pada minggu ke 7 di mana panjang janin diantara 0.5 sentimeter.
Untuk kejituan, pemeriksaan ultrasound melalui faraj dapat membantu pada minggu yang lebih awal.
Puan dinasihatkan supaya hadir kembali selepas 2 minggu kerana tumbesaran janin adalah 1 mm sehari, jadi selepas 10 hari, tentulah janin sekurang kurangnya bersaiz melebihi 10mm dan ini akan lebih jelas kelihatan pada pemeriksaan ultrasound.
pada minggu yang puan jalani pemeriksaan ultrasound itu, degupan jantung janin masih belum kelihatan KECUALI pemeriksaan ultrasound melalui faraj dijalankan, barulah degupan lebih awal dihargai.
Dr.SHAH REZA JOHAN NOOR
Okey, Dr. Shah Reza ckp,ultrasound melalu faraj lebih tepat.Dan aku telah menjalani. Cuma sekarang ni, harapan aku adalah menunggu 2-3 weeks lagi untuk mengesahkan kandungan. Aku letakkan kemungkinan bahawa ianya masih terlalu awal! Dan perkara itu aku akan tanam dalam fikiran aku sedalam- dalamnya, supaya hati tidak goyah. Menurut perbincangan di atas juga, menunjukkan kandungan usia 7minggu masih terlalu awal dan kecil untuk dikesan.Well, hopefully, kandungan aku ini masih terlalu baru untuk dikesan even menggunakan ultrasound melalui faraj.

Apapun terjadi aku redha..sebab tuhan hanya berikan yg terbaik....Aku still akan makan acid folic, dan juga minum susu Anmum (walopon xsuka!) demi baby ini..Kawan2,yang aku pohon, tolonglah doakan agar baby ini hidup....sob! sob!

update 1: aku baru perasan kt image tu,'ketulan' itu bersaiz 9.6mm. Aku akan minum susu banyak2!Caiyo' 2! Hopefully bila dah over 10mm, i'll get gud news! Insyallah.....
update 2: aku refer pula pada website ini yg menerangkan proses kejadian manusia di dalam al-Quran: http://www.kias.edu.my/gemaprseskjdianmnsia.htm , dan berkemungkinan image yg dihasilkan itu adalah peringkat kedua manusia, 'alaqah,iaitu segumpal darah.

Sunday, May 23, 2010

KeJuTaN Di HaRi LaHiR & HaDiaH Yg TeRLaLu BeSaR!!!


Syukur alhamdulillah.... esok genap hari lahirku ke 28....Wah..wah..wah...sudah 28 tahun hidup di atas muka bumi ini..Walaupun besok birthday aku, tapi aku dah dapat kejutan yg besar harini....Apekah ia????

Tadaaaaaa!!!!



Setelah 5bulan aku menanti....Benarlah...Allah Maha Mengetahui....At last, di hari lahirku, dapat hadiah yang tak terhingga ini...Syukur Ya Allah...!

Aku xterasa sangat tanda2nya sebab lately aku selalu turun Colombo.Dah mmg aku bangsa mabuk darat, aku mmg akan pening2 kalau naik kereta...Kalo naik kapal terbang xpe..hahahaha!

Ari Khamis lepas aku pegi Colombo lagi.Sebab ada farewell party rakan2 yang akan menamatkan tugas di Sri Lanka...On the way balik ke Galle,mcm nak mati punye mabuk aku.Nak marah driver pun ada.Sebab bawak asyik break2.

Balik ke Galle, aku cepat2 amik pregnancy test. Huh?? POSITIVE!!! yeyeyeyye!!! Tapi mcm tak konfiden,sbb aku xbape reti guna benda alah tu.So,petang tadi aku dh pegi jumpa doc. Dan disahkan baby sudah 6minggu! Alhamdulillah...!

Next monday aku kena pegi lagi.Untuk urine test, dan juga scan the baby...Perasaan, mmg xtau nk luahkan macamana hepinya aku ni...! Semalaman tak dapat tidur memikirkan kehadiran baby yg dinanti2.Hehehe!

Okey.next time aku story2 lagi..maklumlah...ibu2 mengandung kena banyak berehat.Huakakakaka!

Tugas seterusnya, melatih Uyin menjaga adiknya...weee!

TERIMA KASIH TUHAN....TERIMA KASIH PADA YANG MENDOAKAN....

Saturday, May 22, 2010

PeNanTiaN..

Aku sedang menanti..
Menantikan apa ye???
Nanti pukul 5.30ptg waktu Sri Lanka baru tau....
Nanti aku update lagi key...
Hehehehee!



Tuesday, May 18, 2010

LagU AdaMaya di Sri Lanka..

Fuh! last weekend aku pegi Colombo.Untuk pengetahuan kau orang,skang ni musim mengawan hujan kt Sri Lanka ni.Dengan segala ribut petir,banjir bagai.Takde mood aku nk update blog.

Sepanjang perjalanan ke Colombo tu,cam biasa Si Speckybee akan pasang MP3 player.Tp masalahnye,player tu cam rosak.Ulang2 lagu yg sama selagi kita tak tekan 'next' kt remote control tuh. Hasik2 lagu Yang terindah~ Dakmie yg jadi OST citer ADAMAYA tu..Berulang2. Speckybee kata dari minggu lepas sebenarnye lagu ni berulang.Tp dia suka.Layan betul.

Aku dalam keta meloya2 dah dengar lagu tu.kalo 2-3 kali dengar aku boley tahan lagi.Ni sampai 3jam! Tido bangun balik,lagu ituuuuuu laa jugak!

Entah2 driver ktorg pun dah boleh hafal lagu adamaya tu...Kalo sekali die tarik baeekkk punyaa...


KAAUUUU YANG BERNAMAA CINTAAAAAAAA
KAU YANG MEMBERI RASAAAAAAAAAA
KAU YANG ILHAMKAN BAHAAAAGIAAAAAAA
HINGGA AKU TERASAAAAA INDAAAAHH.....


kalaulah itu terjadi...
aku akan rakam terus masuk youtube weh!
huakakakakakka!

ni lah pemandu itu...Guna namanye...ade member aku cakap muka dia cam Ali Mamak pelakon tu..Walawehh...rupa pelakon dah ade,kalo pandai nyanyi lagu ADAMAYA tu, boley cari makan gak mamat neh..hahhaa!


Thursday, May 13, 2010

BeSt Gak JaDi Hantu!


nauzubillah..

Semalam Speckybee tgh baca online newspaper..cerita pasal airplane crash.Then,terjadilah perbualan antara seorang lelaki dan seorang wanita anggun.

Aku: Isk,takut kan crash2 ni..kita ni ulang alik naik flight..kalau jadi apa2...
Speckybee: Tu laa..kita kena buat mcm Brad Pitt dgn Angelina Jolie.Naik flight asing2.Kalo jadi apa2, uyin still ada ibu/abah.
Aku: Abis tu kalo I dgn uyin yg kena camne? Mesti U sedih kan?
Speckybee: Tak ah. Abang horey horey!
Aku: Huh! I jadi hantu.Kaco U.Padan muka!
Speckybee: Macam citer PAPADOM??

Haah kan?

Wednesday, May 12, 2010

BaHaSa aKu DaH BuSuK!


Dalam keadaan aku yg bergelak ketawa macam iblis kanak2 riang ni, ada sesuatu yg mengganggu fikiran aku. Perkara ni aku sedar masa menjawab Kertas Penulisan Bahasa Melayu,exam JPA haritu. Serius, aku tak boleh lagi menulis bahasa melayu dengan baik!Kertas Bahasa Inggeris aku maybe agak lega sebab soalannya mudah,cuma khuatir grammar pulak lebur! Mungkin bagi ko, ko, dan ko di sinun perkara ni remeh gila, tp tak bagi aku! Vocab aku hancur,even perkataan melayu yg mudah2 pun aku terlupa.Skang,aku nk buat post mortem masalah ni.Kemungkinan faktor2 berikut yg mempengaruhi tahap kebangangan berbahasa aku:

1.Ambil mudah/Perasan da bagus!
Aku fikir Bahasa Melayu tu sgt mudah.Aku org Melayu.Bahasa ibunda aku adalah bahasa Melayu.Lagipun dari darjah 1 hingga tingkatan 5, aku sentiasa jadi pelajar kesayangan cikgu Bahasa Melayu.Penulisan aku diphotostat seluruh sekolah utk dijadikan contoh kt budak2 lain.Dalam kelas bahasa Inggeris pulak, aku digelar 'Kamus bergerak' oleh member2 universiti.So, agak mustahil aku bangang dalam kedua2 bahasa ni.BULLSHIT!

2.Keadaan Sekeliling
Okey,aku cuba menyalahkan keadaan sekeliling plak! Lepas resign dari keje, aku terus dtg ke Sri Lanka ni.2 tahun permulaan, aku xde life! No internet, no pals! 2tahun cukup menghasilkan kepaman otak yg sgt hebat.Totally dungu!

3.Kurang membaca
Yes! aku sgt setuju dengan kata2 'membaca jambatan ilmu'.Skang ni aku rasa mcm bahan bacaan aku tak byk membantu.Kalo sumber bahasa melayu yg aku baca, majalah Pa&Ma,majalah Pa&Ma,Majalah Pa&Ma, eh xde ke bahan bacaan aku yg lain??Adelah skit Majalah PC,then novel2 thriller Ramlee Awang Murshid. Nampak kan???aku baca juga online newspaper tp kdg2 tu bahasa dia pun huru hara jugak.Bahan bacaan Inggeris aku ada byk.Sampai tak terbaca!Baca 2 baris,tido 2 jam.BAGUS!

4.Kurang komunikasi
Sebagai seorang perempuan yg menguruskan rumah tangga dan 80% hidup aku hanya duduk berkepam di rumah,maka ruang lingkup komunikasi aku sgt sempit.Tambahan pula akulah satu2nya perempuan melayu terakhir yg gojes di sini.Dgn Speckybee & Si Uyin,kami bercakap loghat utara & bahasa inggeris.Tiada penggunaan bahasa melayu standard di rumah aku.Dengan jiran tetangga(mcm byk sgt jiran aku) aku gunakan english yg porak peranda& bahasa Singhalis (yg vocab aku lg byk words makian dari benda yg elok2).Tiada bantuan utk memajukan Bahasa Melayu aku di situ.Sigh!

5.Fesbukin', YMing, Blogging
Mungkin juga penyumbang faktor.Tapi tu salah diri aku sendiri lar kan.Tambah2 blogging ni.aku kalau boleh nk blog aku santai,apa yg kuar dari hati aku,itulah seketoi2 keluar kt blog ni.Xde simpan2,xde kontrol2.Crystal clear org ulu baling ckp.Jadi bila korang baca blog aku,korang dpt tengok sendiri,betapa taiknya bahasa aku kan???? Tunggang langgang,campo segala bahasa inggeris,bahasa bajau,bahasa mahmeri segala bagai. Rojak kt Padang Kota pun tak caca marba mcm blog aku ni.

APA YANG PATUT AKU BUAT????????


Okey,berdasarkan faktor2 tuduhan penyebab kesebalan otak aku ni, aku akan cuba cari konklusi.Kita mulakan dengan faktor 1 dan seterusnya.

1.FAKTOR 1: AMBIL MUDAH/PERASAN DA BAGUS!
Aku kena lupakan zaman kegemilangan aku dulu.Dah,ko mcm ayam pencen dah anis oii! Kalo ko nk bersinar balik,ko kena start dari awal.Terima kasih kepada exam JPA yg telah menampar pipi aku beberapa das! Kalo tak aku tak sedar diri lagi.Terhegeh2 nk buat karangan pun.

2. FAKTOR 2: KEADAAN SEKELILING
Tu perkara dah lepas.Dulu, baru2 ada anak.Mesti nk menumpukan masa kat anak.Sekarang anak dah besar.So,mulakan balik usaha!

3.FAKTOR 3: KURANG MEMBACA
Aku akui,mmg sgt sukar nk dpt bahan bacaan bahasa Melayu kt sini.Kemungkinannya adalah 0.03% lah kut.Kalau ada pun mungkin berbahasa Indonesia.Jadi aku fikir aku perlu round blog2 yg pakai bahasa melayu baku.Blog2 yg bincang perkara berat2 skit.Blog orang2 yg terkenal dlm bidang penulisan bahasa melayu.Bahasa Inggeris,aku kena buat latihan mengenal pasti grammar dlm buku SPM balik.Dan juga korek balik email lama aku yg aku pernah register utk dapatkan 'word a day' setiap hari untuk menambah vocabulary.

4.FAKTOR 4:KURANG KOMUNIKASI
Dengan uyin aku mmg elakkan guna bahasa campur dalam 1 ayat.Biasanya 1 ayat akan mengandungi bahasa Inggeris yg penuh.Skrg ni dah nampak hasilnya bila budak kecik tu mampu keluarkan sebaris sebaris ayat inggeris tanpa campur aduk.Cuma kadangkala ada ayat yg dicampur 3bahasa terus yg buatkan aku nk hentuk2 kepala kt dinding sbb tak paham!Bengang! Thanks god,aku dapat peluang berkomunikasi dgn cara agak formal bila tiba2 aku jadi ahli jawatankuasa 1 persatuan kt sini.Mula2 aku mcm nk blah dari persatuan tu sbb aku xnak pegang apa2 jawatan.Tapi think positif.Menghasilkan newsletter utk persatuan adalah 1 langkah yg baik memahirkan bahasa.Bila berkomunikasi dgn org2 yg lebih tinggi ilmu dari kita,secara tak langsung ilmu tu mengalir.Aku sgt berterima kasih kepada bijak pandai yg sudi bantu aku.Yg memandai2,terima kasih juga.

5.FAKTOR 5: FESBUKIN',YMing, BLOGGIN'
Yang ni aku akan cuba control.Disebabkan aku xde kawan2 kt sini, ini ajelah saluran yg aku ada utk kongsi suka duka (cewah) dan luahan perasaan.Aku tak suka jugak blog aku ni jadi mcm diri org lain sebab itu bukan diri aku.Insyallah,setakat ni aku xde Split Identity.Macamana korang kenal aku dalam blog,mcm tu lah aku sebijik kt luar.Kalau korang jumpa aku agak diam skit,mungkin masa tu aku rasa tak selesa ataupun tgh bengang.Lain2 waktu,aku adalah manusia yg huha huha.Sifat2 aku ni diakui oleh kawan2 dari kecik hinggalah ke tua gajah ni.Jadi marilah berkawan beramai2 dengan aku.ekekekkee! (kepada lelaki2 miang,tolong elakkan diri anda dari berjumpa dgn aku.kalo xdpt penyapu hikmat dari aku,mungkin kau akan dapat khidmat garu belakang free dgn excavator oleh laki aku!)

Bagi yg tak berapa familiar dgn construction machine, ini adalah excavator.


USAHA TANGGA KEJAYAAN!(tapi aku akan cuba cari lif @ escalator supaya cepat skit sampai!) :P

sekian,terima kasih.

notabulukaki: korang ada masalah mcm aku tak?

Tuesday, May 11, 2010

Aku SeoRaNg TraNsForMer


aku teringin nk ade keta camni.gamak kalo jem,aku tukarkan jadi robot pijak sume keta kt depan.


Lately, aku aderlaa get in touch dengan member2 primary school aku dulu.Ni facebook punya pasal lah.The good thing is,dapatla aku tgk muka member2 yg dah berbelas tahun xjumpa,even melalui alam maya je.

Happy betulkan bila dpt jumpa kawan2 lama.Boleh gelakkan muka dorang yg dah semakin tua (bajet aku makin muda),boleh cerita kisah2 lama,boleh gelak kuat2 mcm nk mati and whatsoever.Tapi bila kita berjumpa dengan org2 dari kisah silam,baru la kita akan tersedar yg skang ni kita dah banyak sgt mengalami transformation process.Dari komen2 dorang tu yg buatkan kita sedar,contohnya:

"Ko makin cun-laa, anis" (yes,aku suka komen ni)
"Ko nampak berisi skit" (so-so aje laa..keep think positive.aku andaikan yg dia cuba mengatakan aku look sexy)
"Ko sejak bila pakai2 tudung ni?Ko kawin dgn ustaz eh" (okey fine,mcmla aku pompuan clubbing sblm ni ,ko tnye soklan camtu)
"Ko skang dah ayu siot.Dulu ko mcm jantan.Garang nk mampus.Rugi aku tak tackle ko dulu" (itu bunyi suara2 kekecewaan sbb aku tak layan cinta beruk makyeh dorang.)

Komen2 tu membawa aku ke alam 17,18 tahun yang lalu...Tiba2 je aku nampak balik diri aku.Malu ade gak skit2.Tapi aku beranikan diri tengok jugak.Oleh kerana pada zaman skolah rendah aku mengalami kecelaruan jantina,jadi rupa bentuk dan jisim aku agak boyish skit.Rambut berkikis2 mcm britney spears tgh depressed. Dalam rupa bentuk aku yg mcm jantan pun,ade jugak laaa jantan yg teringin nk sgt aku jadi cikaro dorang. LU APE KES????BUTA KOT!

Keje aku dulu backing budak2 pompuan yg kene buli dgn budak2 laki.Ko buat kuang ajar dgn pompuan ko dpt sakit dengan aku.ade sekali tu time aku drjah 4 ade la sorang mamat ni yg mcm nk mati tangkap cintan dgn aku.Budak kelas sebelah.Hari2 dtg bg bungalah,cekelat lah,tah ape2 lagi tah. Kesilapan besar beliau adalah dia TAK HENSEM.aku taknak kalo aku kuar date,org ckp,eeeiii mcm beauty and the beast laaaa!!(of coz aku bukan beast tu!) Bila dah naik standard 6,budak tu berjaya masuk dlm kelas aku,kelas budak2 pandai.okey,tahniah! Makin tergedik la dia.Satu pagi yg indah,tengah bestfriend aku menyapu sampah dalam kelas,suka2 hati dia tahan kaki.Aku yg baru smpai ke kelas tu nampaklaa kes pembulian yg terjadi. Tiba2 aku mcm kene rasuk, jerit kt dia, "Kau ape hal??" Die acah2 aku plak dgn dustpan.Neuron dalam otak aku berstimulasi dan menghantar arahan pada impuls supaya aku ambik penyapu libas kt badan mamat tu. Haa! hambek ko dapat hadiah penyapu dari aku!! Melalak laa mamat tu.Aku pasti lepas ni dia da xberani lagi even dalam mimpi pun nk bayangkan muka aku.Tapi bila skolah menengah ade jugak dia tnya pasal aku kt member2. Nak penyapu lagi agaknye..

Aku tak paham kenapa bila dah naik darjah 6 mesti nk ada kapel2.WTF! Maybe time tu awalan puberty, so sume pakat2 miang kut.Yg lelaki miang aku faham laaa sebab ade mimpi2 tu kan.Yg pompuan pon sibuk nk miang ape kes?Korang mimpi jugak ke ar?Asal aku tak mimpi pown?Ke aku sorang je yg tak normal? Please..please explain fenomena ni kt aku...Yg pastinya aku mmg enjoy sebagai seorang kanak2.Totally enjoyed! Suke hati laa nk buat ape pon.bila hujan,aku akan terjun dari longkang kt tingkat atas,terus smpai ke bawah.Aku akan panjat pokok bila teringin nk makan buah apa2.Balik skolah aku akan lepak kt blakang umah,then pegi seksa apa2 binatang@unggas yg aku jumpa walopon ade budak2 laki sekelas dgn aku kt situ,aku xmalu pun pakai spende aje time tu.Thanks God aku xde BF time tu.Kalo ade forsure kene kontrol2 ayu,kene jadi hipokrit,kene berbedak2,start pakai cuci muka sbb nk lawa lagi.Huhu...

And,oh ya.Pada lelaki2 yg pernah kecewa dgn aku..aku ucapkan selamat maju jaya.Dulu2 aku mmg menekankan faktor kehenseman.Tapi skang aku pilih kebijakkan. Jadi aku 'terpaksa' memilih Speckybee.Lalalalalaalaa......maaf donk!

Sunday, May 9, 2010

DeMiMu MaMas...

Kebende 'mamas' tu? Ala mama laaa...Tp dah nk cerita pasal 2 org mama, jadi la mamas..isk! Okey,back to the story.


My mama.

Namanya Normah Hassan.Adik beradik dia yg lain suma binti Abu Hassan.Kesnya sebab org yg pejabat pendaftaran tu lupa tulis word 'abu' tu. Tp xpelah,maksud nama mama aku ni jadi, Normah Baik la kan. (hassan means good in arabic). Celik2 bijik mata,aku kenali mamaku ini memang sorang yg bionic woman.Pukul 10 malam,start masak utk lauk lunch besok.pukul 5 pagi bangun prepare breakfast,pukul 7 dah terpacak kt lab hospital buat keje.pukul 1 terbang balik umah,serve lunch utk kami.Pestu terbang balik pegi hospital.Pukul 6 petang siram pokok bunga kt rumah dah (sambil mengumpat bontot ayam itik belaan bapak aku yg suka berak depan umah).Pukul 8 malam serve lunch.Pukul 9,lipat baju.pukul 10 masak utk besok plak.Camtu laa circulation idup mak aku setiap hari. Itu belum termasuk hari on call.Kadang pukul 12 tgh mlm,pukul 3 pagi org call sebab ada emergency kt hospital.Kasihan mama..keletihan.Tapi itu lah yg menyebabkan aku menyanjungi diri beliau. Walopon mak aku ni career woman,dia sempat lagi memasak,menjahit langsir umah,buat kraft itu ini..kira serba boleh lah.Apsal laa aku xde kebolehan cenggitu? Jahit baju kedah,da jadi mcm rupa guni beras.4segi terus! So aku give up!keke!Aku bangga dgn mamaku! Sibuk2 dia pun boleh besarkan kami berempat.Gemuk2 semua anak mama sbb makan lebih dari cukup.Terima kasih mama sebab susah payah lahirkan along,besarkan along,tahan dgn kerenah along yg mcm xbape cukup otak ni.Aku ingat ketika aku darjah 1,masa tu aku baru je pindah dari sekolah cina ke sekolah kebangsaan.So bahasa melayu aku tunggang langgang. Bila periksa pertengahan tahun,aku dapat no 31 daripada 32 org dlm kelas.Aku frust.menangis.aku tulis surat utk mama minta maaf,janji akan belajar rajin2.Bila result periksa hujung tahun tiba,aku dapat no.1!! Thanks mama bg semangat! Doakan along dan anak2 mama yg lain sekuat mama.Semoga kami adik beradik menjadi anak2 yg mendoakan mama dan ayah setiap hari...amin..



My mama in-law.

Inilah dia org yg bertanggungjawab melahirkan Speckybee.Tak ada dia,xdelah Speckybee yg hensem bijak tu. Mak mertua aku ni ustazah.okey.xpayah gelak.aku mmg menantu ustaz dan ustazah.Mungkin nampak cam xbape in bila dibandingkan perangai setan aku,tp mak mertua aku ni mmg sempoi abis.Dia terima aku seadanya.Xde pulak dia paksa2 aku pakai tudung labuh.Sabar benar dia dgn menantu hantu dia ni.ekekekee! Tapi insyallah,aku bercita2 nk jadi mcm dia.Rajin melakukan solat2 sunat.Dia tabah dan kuat! Lepas 3 bulan aku masuk dalam family Speckybee,ditakdirkan baba Speckybee meninggal.Aku antara org terpilih menyaksikan saat pemergian arwah..Sedih! aku tengah mengandungkan uyin masa tu.Menggigil2 badan aku.Tapi aku tgk,setitik pun air mata mak mertua aku ni tumpah.Cuma lepas selesai pengebumian baru aku nmpak dia menangis.Dia tak putus asa,terus besarkan anak2 seramai 8 orang.Seorang daripadanya sgt istimewa.Ain menjadi penawar duka dalam keluarga.Bila aku melangkah masuk ke dalam keluarga ni,aku nampak kemeriahan sebuah keluarga yg besar.Agak kejutan buat aku.Tp seronok bila beramai2 riuh rendah walaupun aku xberapa paham sgt bahasa kedah yg pekat.kikiiki!Selalunya aku akan jadi tukang tengok.Ramai pak2 dan minah2 lawak dlm keluarga ni.Aku akan gelak kuat2 bila ada diantara lawak2 tu yang aku faham.Tp aku cepat2 slowkan gelak aku tu.Heppp!!! menantu ustazah! hihihihi!

Inilah wajah kedua2 wanita yg aku sayang..Yang sentiasa dalam hatiku..Yang setiap,hari 5 kali aku akan taburkan doa2 buat mereka..Merekalah syurgaku.Merekalah kunci kebahagian aku.Aku xtahu apakah hadiah yg paling sesuai buat mereka untuk hari ibu ini...Kalaulah nyawaku boleh dihadiahkan sekalipun aku sanggup, demi kecintaan aku pada mereka...

SELAMAT HARI MAMA, MAMAS....

Saturday, May 8, 2010

GuRauAN BeRKaSiH

Usik mengusik, semakin lama menjadi rindu
Hati merindu, asyik merindu
Tersentuh rasa, tidak terduga timbullah sayang
Andai tak jumpa, menjadi dendam

Gurau gurauan masih terasa dalam bayangan
Setiap detik ingin bersama memadu kasih
Apakah hati dah gila bayang
Merindu kasih, darimu sayang

Andai ketara rajuk dihati
Jangan sampai merosak cinta
Andai payah merawat rindu
Hadirlah hadirlah sayang

Rindu dendam bisa terubat
Andai sudah bertentang mata
Pasti kasih berpadu
Terlerai rindu di hati

Indah dirasa
Waktu berkasih
Kita saling merayu
Merindu di angin lalu

Ingin ku sentuh hatimu sayang dalam rinduku
Moga kau tahu hebatnya cinta di hati ini
Sekian lama, memendam cinta
Payah ku rasa menyeksa jiwa

Gelora cinta mengkhayal rasa dalam angan ku
Setiap waktu hanya namamu mekar di kalbu
Sayang menyayang ceria rasa
Antara kita tersimpul kasih

Tiba2 lagu ni muncul kt lubang telinga aku melalui iPod.Aku tersenyum.Lagu ni Speckybee pernah tujukan untuk aku masa kami berdua sweet 17.Tapi senyuman aku tak lama.aku teringat arwah penyanyi lelaki lagu ni, Achik Spin.Tragis!



Aku berfikir2...meletakkan diri aku di tempat isteri arwah...Tapi aku xmampu nak mendalami.Bila tengok video,tengok anak arwah mendayu "ayah,nak ikut...nak ikut.." Masa tu berambu2 air mata aku...Lebih kurang sebaya saja anak arwah tu dgn Uyin...Ya,Allah...jika ditakdirkan nasib aku mcm tu?? Nauzubillah....aku tak nak fikir...tapi aku terpaksa fikir! Aku tak tahu nasib aku kemudian hari.Aku tak takut utk bekerja semula dan hidup susah, tapi aku takut aku tak sempat bagi cukup kasih sayang utk Speckybee.Takut Uyin bertanya2 mana abah?Takut untuk menangis lagi! Setiap pagi aku takkan lepaskan peluang bersalam dgn Speckybee dan terima ciuman selamat tinggal dari dia.Bagi aku,setiap kali dia keluar rumah adalah ketakutan bagi aku. Bertugas sebagai jurutera yang melibatkan kawasan pembinaan, sgt tinggi risikonya. Bila2 masa saja malang boleh menjengah.



Aku tawakkal.

Friday, May 7, 2010

1,2,3 LeKuK!!

Dalam sesebuah organization kan, tak kira laa dalam company ke @ persatuan ke,mesti nak ada spesis org cenggini kan..Spesis GILA KOSA & GILA GLAMS!

Aku sebenarnya suka tengok org2 yg berperangai jenis ni..terhibur..!Hehehee! Tapi kalo dah sampai kacau keje aku, aku bengkak la jugak kan.Terlampau sibuk menyibuk!

Meh aku senaraikan ciri2 manusia yg berhemah tu:

~Kalau org buat keje ke,bagi pendapat ke, sibuk nk condemn2 org.
~Kalau dia yg bagi pendapat, semua org wajib setuju. Kalo tak merajuk!
~Kalau org lain buat keje cam bertanjak skit, dia kelam kabut mengaku dia yang buat.
~Suka menyibuk keje org.Bajet tangan panjang mcm gorilla.sume bende nk capai.Please: stadi organizational behavior,bab WORK DELEGATION!
~Dia laaa yg paling pandai dalam organization tuh!
~Dalam minit meeting atau dalam apa2 pon,hasek nama diaaaa, muka diaaa je lah yg interframe.
~Hasek merungut2 dalam meeting diaalaa yg buat sume keje.Annoying okeh??
~Queen Drama..dia laa yg paling friendly dgn semua org.Padahal kaki cari pasal.
~ Suka sgt underestimate org dan tak reti nk hormati org.

Orang2 jenis ni agaknya dulu xpernah diberi peluang pegang jawatan kt skolah.Mungkin jugak kurang perhatian dan kasih sayang.Sebab tu dia jadi CEMPERA & KECIWI (sila rujuk kamus bahasa utara) bila masuk dalam organization kan.

aku kalau org cenggini, aku nk bagi cadangan:

1. Kasi dia naik pangkat yg paling tinggi dlm organization tu.Pestu lantik dia pegang jawatan tu sampai 7 keturunan.
2.Suruh dia buat semua aktiviti sorang2.Supaya biar muka dia sorang yg masuk majalah.Pegila melawat hutan sorang2,mandi sungai sorang2,makan megi sorang2..then kita tolong ambil gambar dia aje.
3.Suruh dia tukar nama organization tu,taruk nama dia sendiri.
4.Logo pon tampal muka dia sendiri.

Tapi xpe..Korang tau kan citer Hikayat Sang Kancil dengan Buaya? Buaya ingat dia da power gile.Ade gigi besar2.Boleh gigit org sana sini.Dia dah underestimate si kancil.

Oh, sang buaya..jangan laa panik! Kancil bukan ade gigi besar2 cam kau pun.Rilex2.Xyah nak menggelupur okey?

Nah video Hikayat Sang Kancil dan buaya.Untuk org hidup tahun 80an-90an di Malaysia tau laa.
Enjoy!
video
Notabulukaki: "Aku nk itu! aku nak itu!" "Hati2 monyet!"

*Credit to June sbb sebut kisah sang kancil dan boya!

Wednesday, May 5, 2010

AdaB Makan MeGi Mee BerSaMa SuaMi aNDa


Kalau nk makan megi,pakaila bende ni.baru rambut tak masuk dlm megi tu.


Semalam pegi Colombo lagi. Speckybee ade meeting harini dgn besok.Mulanya malas sgt aku nk pegi.Tapi Speckybee ajak jugak temankan dia. So, terpaksalaa aku feeling FIRST LADY sekejap, ikut suami buat tugasan luar.Cewah!

Aku tak masak pun utk lunch.Sbb bajet nk beli ape2 je kt luar on the way nnti.Sekali dia call,nk lunch. So, MEGI aje lah jawabnya.Perbualan ni terjadi ketika kitorg tgh mkn MEGI yang panas2 tu sambil kelam kabut kejar masa.

SpeckyBee : Erm, sedap! Nak lagi?
Aku: Daaa abis.....
SpeckyBee : Ish, biadap sungguh jawapan tu.
Aku: Aaaa....?Ooo...ye? Abis tu nk jawab camne?
SpeckyBee: Jawablaa camni, "Oh,megi abg dah abis? Nak lagi ke? Kalo nak lagi, I nk buatkan?"
Aku: Ooooooooooooooo.....begitu jawabnya...aaaaa,okey,semula2.Nak lagi ke?
SpeckyBee: Aaaa! Nak lagi!
Aku: Pegi buat sendiri....!

notabulukaki: Nampaknya aku kena stadi balik buku kecik kaler putih yang bertajuk "CIRI CIRI ISTERI SOLEHAH." sigh..

Monday, May 3, 2010

Peristiwa Yang Menggeletek Duodenumku...


Itu duodenum.

Ari pekerja hari tu,aku pegi la Colombo...eh dak eh...bukan pi shopping..pi meeting.On the way ke Colombo tu, aku lalu lah ke 1 tempat yg pantainya indah memukau pandangan....serius!

Tapi tiba2 aku perhatikan ramai pulak org kt tepi2 jalan...ape cer?


Dari kejauhan....


Huishhh! bukan org minyak tu..org Sri lanka laa...korang nih...!


Dorang ada perlawan lumba lari sebenarnya...sportive betul dorang ni kan.Tapi masalahnya tengah2 hari rembang ni laaar nk berlari.


Dah bile panas tu,dorang yg kt tepi2 jalan tu simbah air kt badan pelumba2 tadi.


Tuh,siap dgn baldi2 lagi nak menyimbah!

KAH! KAH! KAH!
inilah antara peristiwa ajaib yg kelaka sepanjang hidup ktorg kt sini.
Dah bagi cuti hari pekerja, dah xde keje la pulak.


ini MakCik Uyin

Astagfirullahalazim....tak pengsan ke tengah berlari panas2 tu kene simbah air?
Tp xpelah,semangat kesukanan tu ada.
Cuma aku cadangkan start la awal skit.Dah tau negara ni cepat cerah.
Startla pukul 6.30 pagi kan.xdelah siksa sgt participants nk kena berlari pukul 12 tengahari terpacak!
Dah makcik nk pegi solat asar pulak.
Renung2kan dan selamat beramal....

Saturday, May 1, 2010

TeRKeDu!

Kecik2 dulu aku suka membaca. (intro xboley blaa) .Sebab aku dah boley membaca sedari umo 4 tahun.bila dah kenal hurup2 tu,asik mengeja kuat2.

situasi 1.
aku baru dapat perkataan 'membaham'.aku tgh baca majalah variasari,yg lebih kurang cam mastika la skit2 skang ni.cerita pasal buaya jadian.then,aku fikir nak aplikasi perkataan itu dalam kehidupan seharian.

aku: Mama, tengok si ana tu tengah baham kucing.kesian kucing tu.
Mama: whot?????

aku pikir baham tu maksudnye cam bantai,ke lebih kurang gitu laa..haha!


situasi 2.
time tengah hari, mak aku suruh pijak tengah belakang die.Tp die tido pulak.Aku sambil2 tgk tv,sambil mengeja2 perkataan yg tertulis kt tv tu.Cerita Indon. aku pun baca kuat kuat;

AKIBAT KANKER PAYUDARA!!!!!

Mak aku yg tengah tido,terkejut bangun.

Mama: Mana dapat perkataan tu?
aku: Tuuuuu.. (sambel tunjuk kt tv) payudara tu apa?
Mama: Tetek. Ko xpayah la jerit kuat2.
aku: Oooooooooo (mulut bulat)

Sumpah aku ingat perkataan tu macam payung udara ke apa.isk!

Situasi 3.
Kedengaran lagu2 raya berkumandang di tv.....then ada iklan, "Sudahkah anda menunaikan zakat?"

aku:
Mama dah bayar zakar belum?
Mama: PENGSAN!!!!

sesungguhnya aku budak suci yg tak mengerti apa apa............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...